субота, 24. април 2021.

RIŽOTO SA GRAŠKOM🥦🥬🥑

rižoto sa graškom

                                             Sastojci:

200 g pirinča za rižoto

1/2 glavice crnog luka

1 čen belog luka

2 kašike maslinovog ulja

1 kašičica putera (izostavite ukoliko postite)

50 ml belog vina

1/2 kašičice soli

1/2 kašičice sveže mlevenog bibera

800 ml supe *

200 g smrznutog graška

sitno seckani sveži peršun

nekoliko kriški limuna

1 kašika sveže rendanog parmezana (izostavite ukoliko postite)

Priprema:

Crni i beli luk sitno iseckajte pa propržite na zagrejanom maslinovom ulju i puteru. Kada počne da se prži, dodajte belo vino i promešajte. Zatim, kada vino uvri dodajte pirinač, so i biber pa pržite sve vreme mešajući 4-5 minuta ili dok svaa zrna pirinčna ne dobiju istu, vlažnu, boju. Zatim ulijte supu i pustite da provri. Najbolje je da koristite domaću bistru supu, bez fide i povrća. 

Kada provri, smanjite temperaturu u pola i kuvajte 25 minuta uz povremeno mešanje. Pred kraj kuvanja, dodajte grašak i parmezan. Kuvajte nekoliko minuta uz stalno mešanje, dok se grašak ne skuva. Začinite peršunom i zalijte sa sokom iz jedne kriške limuna. Poslužite odmah uz dodatak parmezana, po želji.

Prijatno🥂🥰

Нема коментара:

Постави коментар

LIGNJE IZ RERNE🦐🦞🍤

Potrebno je: (za dve porcije) pakovanje smrznutih lignji (ili 4 komada većih svežih) 100g prezli 2 kašike oštrog brašna so nekoliko kašika m...