Sastojci:
1 glavica crnog luka
2 kašike maslinovog ulja
50 h putera
2 čena belog luka
50 ml belog vina
1 litar bistre pilece super
200 g pirinča dobrog za rižoto
40 g sušenih vrganja
malo seckanog peršuna
soli i bibera po ukusu
50 g rendanog parmezana
Priprema:
Za početak vrganje prelijte sa 200 ml tople vode i ostavite sa strane do korišćenja. Na zagrejan tiganj stavite maslinovo ulje i puter. Dodajte sitno seckani crni luk i sitno seckani beli luk – to možete uraditi i u super secku. Pržite da luk potpuno omekša i tečnost ispari. Nalijte vino i dinstajte dok tečnost ne ispari uz mešanje. Zatim, dodajte pirinač i smanjite temperaturu na srednju jačinu. Uz stalno mešanje kuvajte rižoto. Pirinač treba da bude stalno natopljen tečnošću pa ćete tečnost dodavati u više navrata po malo. Na prvi zvuk prženja, ulijte tečnost i nastavite sa kuvanjem uz nežno mešanje. Prvo iskoristite vodu u kojoj su bili potopljeni vrganji a zatim počnite sa nalivanjem supe i nastavite dok sve ne utrošite. Vrganje dodajte odmah po dodavanju tečnosti u kojoj su bili natopljeni. Pred kraj začinite sitno seckanim peršunom i posolite i pobiberite po ukusu. Dodajte polovinu parmezana i dobro izmešajte pa servirajte. Ostatak parmezana pospite preko prilikom serviranja. Ova količina je dovoljna kao obrok za dve osobe ili 3-4 osobe kao prilog uz drugo jelo. Ja sam ovaj rižoto poslužila uz fenomenalna juneća leđa na puteru.
Prijatno🥰🥂
Нема коментара:
Постави коментар