субота, 24. април 2021.

RIŽOTO SA VRGANJIMA🥓🧅🥫


                                                Sastojci:

1 glavica crnog luka

2 kašike maslinovog ulja

50 h putera

2 čena belog luka

50 ml belog vina

1 litar bistre pilece super

200 g pirinča dobrog za rižoto

40 g sušenih vrganja

malo seckanog peršuna

soli i bibera po ukusu

50 g rendanog parmezana

Priprema:

Za početak vrganje prelijte sa 200 ml tople vode i ostavite sa strane do korišćenja. Na zagrejan tiganj stavite maslinovo ulje i puter. Dodajte sitno seckani crni luk i sitno seckani beli luk – to možete uraditi i u super secku. Pržite da luk potpuno omekša i tečnost ispari. Nalijte vino i dinstajte dok tečnost ne ispari uz mešanje. Zatim, dodajte pirinač i smanjite temperaturu na srednju jačinu. Uz stalno mešanje kuvajte rižoto. Pirinač treba da bude stalno natopljen tečnošću pa ćete tečnost dodavati u više navrata po malo. Na prvi zvuk prženja, ulijte tečnost i nastavite sa kuvanjem uz nežno mešanje. Prvo iskoristite vodu u kojoj su bili potopljeni vrganji a zatim počnite sa nalivanjem supe i nastavite dok sve ne utrošite. Vrganje dodajte odmah po dodavanju tečnosti u kojoj su bili natopljeni. Pred kraj začinite sitno seckanim peršunom i posolite i pobiberite po ukusu. Dodajte polovinu parmezana i dobro izmešajte pa servirajte. Ostatak parmezana pospite preko prilikom serviranja. Ova količina je dovoljna kao obrok za dve osobe ili 3-4 osobe kao prilog uz drugo jelo. Ja sam ovaj rižoto poslužila uz fenomenalna juneća leđa na puteru.

Prijatno🥰🥂

Нема коментара:

Постави коментар

LIGNJE IZ RERNE🦐🦞🍤

Potrebno je: (za dve porcije) pakovanje smrznutih lignji (ili 4 komada većih svežih) 100g prezli 2 kašike oštrog brašna so nekoliko kašika m...