субота, 24. април 2021.

SAVRŠENO KREMAST RIŽOTO🍲🥗🥂


klasican-rizoto

                                               Sastojci:

2 kašike maslinovog ulja

1 glavica crnog luka

50 ml belog vina

170 g arborio pirinča

1 pileća kocka za supu, rastvorena u 800 ml kipuće vode

30 g putera

2 kašike rendanog parmezana

soli i bibera po potrebi i ukusu

začinsko bilje po ukusu

Priprema:

Na jakoj vatri propržite sitno seckan crni luk na maslinovom ulju. Promešajte s vremena na vreme. Kada počne da cvrči, ulijte vino i promešajte. Neka se krčka da vino u poptunosti uvri, pa dodajte pirinač i od tog trenutka počnite sa konstatnim mešanjem. Smanjite temperaturu na pola, pa nastavite sa prženjem s tim što ćete dodavati po pola kutlače pileće supe koju ste napravili tako što ste rastvorili kocku za supu u 800 ml vode. Jako je važno da sve vreme budete pored rižota i konstantno ga mešate i stalno dodajete po malo supe, jer iako je temperatura niska ovaj pirinač upija dosta tečnosti i potrebno je da ga stalno hidrirate. Kada utrošite celu količinu supe, tada je rižoto gotov. Zrno pirinča treba da ostane celo, da je skuvano al dente (dakle, NE  raskuvano i meko) i da sve zajedno ima kremastu srukturu. Sklonite sa vatre i dodajte puter, parmezan i začinsko bilje po ukusu, pa legano mešajte da se sve sjedini. Posolite ukoliko ima potrebe (pazite, kocke za supu su slane) i pobiberite ukoliko želite. I to je to – prosto k’o rižoto! Ovako spremljen rižoto uz dodatak mirisnog začinskog bilja odličan je kao kompletan obrok za dve do tri osobe.

Prijatno🥰🥂

Нема коментара:

Постави коментар

LIGNJE IZ RERNE🦐🦞🍤

Potrebno je: (za dve porcije) pakovanje smrznutih lignji (ili 4 komada većih svežih) 100g prezli 2 kašike oštrog brašna so nekoliko kašika m...