2 kašike maslinovog ulja
1 glavica crnog luka
50 ml belog vina
170 g arborio pirinča
1 pileća kocka za supu, rastvorena u 800 ml kipuće vode
30 g putera
2 kašike rendanog parmezana
soli i bibera po potrebi i ukusu
začinsko bilje po ukusu
Priprema:
Na jakoj vatri propržite sitno seckan crni luk na maslinovom ulju. Promešajte s vremena na vreme. Kada počne da cvrči, ulijte vino i promešajte. Neka se krčka da vino u poptunosti uvri, pa dodajte pirinač i od tog trenutka počnite sa konstatnim mešanjem. Smanjite temperaturu na pola, pa nastavite sa prženjem s tim što ćete dodavati po pola kutlače pileće supe koju ste napravili tako što ste rastvorili kocku za supu u 800 ml vode. Jako je važno da sve vreme budete pored rižota i konstantno ga mešate i stalno dodajete po malo supe, jer iako je temperatura niska ovaj pirinač upija dosta tečnosti i potrebno je da ga stalno hidrirate. Kada utrošite celu količinu supe, tada je rižoto gotov. Zrno pirinča treba da ostane celo, da je skuvano al dente (dakle, NE raskuvano i meko) i da sve zajedno ima kremastu srukturu. Sklonite sa vatre i dodajte puter, parmezan i začinsko bilje po ukusu, pa legano mešajte da se sve sjedini. Posolite ukoliko ima potrebe (pazite, kocke za supu su slane) i pobiberite ukoliko želite. I to je to – prosto k’o rižoto! Ovako spremljen rižoto uz dodatak mirisnog začinskog bilja odličan je kao kompletan obrok za dve do tri osobe.
Prijatno🥰🥂
Нема коментара:
Постави коментар