Testo:
170 ml toplog mleka
60 g šećera
1 kesica suvog kvasca
60 ga putera sobne temperature
2 jajeta
1 kesica bourbon vanilin šećera aromatizovanog šećera
450 g mekog brašna T400
1 kašičica sitno rendane korice limuna
Fil:
200 g mlevenog maka
150 ml provrelog mleka
100 g šećera u prahu
1 kesica burbon vanilinog šećera
Premazivanje:
1 žumance razmućeno sa 1 kašikom mleka
Posipanje:
Listići badema
Kristal šećer
Zalivanje:
100 ml vrelog mleka
50 g šećera u prahu
Priprema:
Od sastojaka za testo zamesite meko testo koje se ne lepi za podlogu, uz minimalno dodavanje brašna po potrebi. Stavite u čistu posudu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite na sobnoj t° 2 sata.
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Pripremite fil tako što ćete mleko, šećer i vanilu zagrejati do ključanja pa preliti preko maka i dobro izmešati.
Dva duguljasta kalupa za hleb obložite papirom za pečenje. Testo premesite pa podelite na dva dela. Oklagijom, bez dodavanja brašna, rastanjite na pravougaonik 30 x 20 cm. Premažite filom od ivice do ivice pa nožem podlite na dva jednaka pravougaonika. Svaki uvijte u rolat. Zatim dva rolata izuvijajte kao pletenicu i stavite u pripremljen kalup. Ponovite sa drugim delom testa. Premažite žumancetom, pospite bademom i šećerom. Pecite 25 minuta.
Nakon pečenja, prelijte sa vrelim mlekom, kašiku po kašiku. Ostavite da stoji 20-ak minuta a onda izvadite iz kalupa na rešetku zajedno sa papirom, da se ohladi.
Prijatno🥰🥂
Нема коментара:
Постави коментар